Sağlıklı bir vücudun sırrı; "GLUTATYON"
Glutatyon aslında doğal olarak vücutta üretilen üç amino asitten oluşan bir proteindir. Glisin, sistein ve glutamat amino asitlerini bir araya gelmesiyle oluşan glutatyon, yapısındaki özel kimyasal bağları kullanarak vücut için zararlı birtakım maddelerin etkisiz hale getirilerek uzaklaştırılmasını sağlamada görevlidir.
Glutatyon hücrelere zarar veren serbest oksijen radikallerini etkisiz hale getirerek vücudu koruyan çok güçlü bir antioksidandır. Öyle ki antioksidan etkisi C vitamininden çok daha fazladır.
Ancak glutatyon seviyesi yaş, kötü beslenme, alkol, sigara, ilaçlar, toksik maddeler ve çevresel faktörler nedeniyle gittikçe azalır. Bu nedenle sağlıklı bir yaşlanma için gerektiğinde doktorunuzun kontrolünde dışarıdan alınması önerilmektedir.
Glutatyon kullanımına bağlı yan etkilerin ortaya çıkabileceği unutulmamalı; yan etki gelişmesi halinde mutlaka doktorunuza bildirmeli ve doktorunuzun kontrolleri sonrası tedaviye ara/son verilmesi gerekmektedir. Özellikle alerjik reaksiyona yatkın bünyelerde fazla olmak üzere, glutatyon kullanımına bağlı aşağıdaki belirtiler gelişebilir:
Olası Yan Etkiler
- Karın ağrısına yol açan abdominal kramplar
- Karında şişkinlik, gaz ve geğirme ihtiyacı
- Nefes darlığı
- Ciltte kızarıklık, döküntü, ödem
Faydaları
- Özellikle beyin ve karaciğer olmak üzere tüm vücut dokularını serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.
- Tüm vücutta yüksek detoksifikasyon etkisi vardır.
- Kanserojen ve toksik maddeleri etkisiz hale getirerek vücuttan atar.
- Bağışıklık sistemini düzenler ve güçlendirir. Otoimmun hastalıklarla mücadeleye yardımcı olur.
- Vücutta enflamasyonu (iltihap) azaltır.
- Kas performansını arttırır.
- Vücutta biriken ağır metalleri temizler.
Glutatyon tedavisini kimler kullanamaz?
- Kanser tedavisi gören hastalar aktif kemoterapi ve radyoterapi gördükleri dönemde glutatyon tedavisi alamazlar. Ancak hastanın tedavisi bittikten sonra bedenin hızlı bir şekilde toparlanması için, glutatyon çok faydalı
- Hamile ve emziren anneler
- Çocuklar (ancak belli rahatsızlıklarda doktor kontrolünde uygulanmaktadır.)
Glutatyon ve Beyin Sağlığı
İnsan yaşlandıkça unutkanlık veya konsantre olma zorluğu bir noktaya kadar olağan kabul edilebilir. Beynimizdeki nöronların yıpranması, hasarlanması ve hatta ölebildiği bu olağan süreç tıpta “Nörodejenerasyon” olarak adlandırılmaktadır. Bu süreç kaçınılmaz algılanmakla birlikte, yavaşlatılabilir, hatta tersine çevrilebilir. Her türlü yaşlanma ve yıpranmaya neden gösterilen serbest radikaller bu süreçte de sorumlu olabilmektedir. Tam da bu noktada “Glutatyon” bu süreci değiştirebilecek güçte bir antioksidandır.
Özellikle yaşlılarda sıklıkla görünen Parkinson, Alzheimer, Demans vb. nörodejeneratif hastalıklar beyinde yüksek düzeyde serbest radikal hasarı ile birliktedir. Ortaya çıktığı yaşlarda ayrıca glutatyon vücutta yaşla birlikte azalmış olmaktadır. Glutatyon serbest radikalleri bağlayarak oluşabilecek zararı kolaylıkla önleyebilecek güçtedir.