Manik Atak ve TMS Tedavisi

manik-atak-tms-tedavisi

Bipolar bozuklukta, hastalığın bir ucu mani, diğer ucu depresyondur. Bipolar bozukluk tanısı için bir tek mani nöbeti bile yeterlidir. Ve onun ayrıca depresyon nöbeti geçirmesi şart değildir. Kişi hayatı boyunca bir tek mani ya da hipomani atağı geçirse bile , bipolar bozukluk tanısını alır. Her dilden her ırktan kişide görülür. Genel olarak insidansı 100 de birdir. Yani dünya da ve ülkemizde her 100 kişiden biri, hayatının bir döneminde mutlaka en az bir mani atağı geçirmiştir.

Mani atağındaki kişi, çok neşelidir. Güler, şarkılar söyler, bol bol espriler yapar, etrafındaki insanlara takılır. Uyku ihtiyacı azalmıştır. Günde 3 saat uyku ile kendini çok zinde hissedebilir. İştahı çok açılmıştır. Herkesten fazla yer içer, ancak kilo alamaz. Mani de ki insan kendini son derece güçlü, zeki ve zengin hissedebilir. Kendini dünyanın merkezindeymiş gibi görebilir. Mani atağında ki kişi, maddi imkânlarına aldırmadan ölçüsüz ve hesapsız harcamalar yapabilir. Ya da boyutunu çok aşan bir yatırıma girerek kısa zamanda batabilir. Bu anlamda gerek kendisine gerekse çevresindeki insanlara büyük maddi zararlar verebilir. Hastalarda farklı ve şaşırtıcı cinsel davranışlarda olabilir. Örneğin o zamana kadar gayet muhafazakar davranan bir bayan, bir anda gayet dekolte giyinip, etrafındaki erkeklere laf atar duruma gelerek herkesi şaşırtabilir. Manik hasta, etrafındakileri bıktırırcasına çok konuşur. Konudan konuya atlar, bir olayı tam anlatmadan başka bir konuya geçer. Bu durum dinleyenler için adeta bir işkence olur. Eğer cep telefonu ile görüşmeler yapıyorsa yüklü bir fatura ile karşı karşıya kalır. Dikkat eksikliği büyük sorundur. Doğru dürüst hiçbir şeye odaklanamaz, konsantre olamaz. Bu anlamda çocuklarda ki; ‘hiperaktivite, dikkat eksikliği sendomu’ ile benzeşmeler gösterir.

Bipolar bozukluk ataklar halinde seyreder, ataklar arasındaki dönemde kişi, tamamıyla normaldir. Kişiyi bilmeyen onun bipolar bozukluk hastası olduğunu anlayamaz. Mani nöbetleri tedavi ile 2-4 haftada düzelir. Depresyon nöbetlerinin düzelmesi ise daha uzun zaman alır ve 1-3 ay sürebilir.

Tedavi olmayan vakalarda sık sık mani ve depresyon atakları görülebilir. Bazen depresyon tablosu kronik bir hale gelebilir. Yıl içinde çok az düzelme dönemleri ile kendini nispeten iyi hisseden hasta, çoğu zamanının depresif modda geçirir. Genellikle ilaçlara cevap vermeyen hastalar, kronik faza geçebilirler.

Bipolar bozuklukta, TMU oldukça önemli bir tedavi unsuru durumuna gelmiştir. Manik tablo da ayrı, depresif nöbetlerde farklı frekanslarda uygulama yapılır. Manik fazda daha düşük frekanslar tercih edilirken, depresyonda daha yüksek hz’ler tercih edilmektedir.